Yeni Zelanda’da 40 binden fazla kişi, Maorilerin ayrıcalıklarını kaldıracak tasarıyı protesto etti

Yeni Zelanda’da Büyük Protesto: Antlaşma İlkeleri Yasası Tasarısı Tartışmaları Yükseltiyor

Yeni Zelanda’da, 7 Kasım’da parlamentoya sunulan “Antlaşma İlkeleri Yasası” tasarısı, ülke tarihindeki en büyük protestolardan birine sebep oldu.

Radio New Zealand’ın (RNZ) haberine göre, İngiliz Kraliyeti ile Maori yerlilerinin liderleri arasında 1840’ta imzalanan Waitangi Antlaşması’nı “yeniden yorumladığı” gerekçesiyle Maorilerin tepkisini çeken “Antlaşma İlkeleri Yasası” tasarısına karşı eleştiriler artarak devam ediyor.

Maori topluluğu tarafından “Hikoi mo te Tiriti” adı verilen protesto etkinliğinde 40 binden fazla kişi parlamento binasının önünde bir araya geldi.

Hükümet koalisyonunda yer alan ACT New Zealand Partisi lideri David Seymour tarafından sunulan yasa tasarısına karşı çıkan protestocular, Seymour’un parlamento binasının önündeki avluya çıktığı sırada “Tasarıyı geri çek” sloganları attı.

Te Ao Maori News’un haberine göre, Maoiri aktivist Eru Kapa-Kingi, 9 gün önce başlayan ve bugün parlamento binası önünde sona eren “Hikoi” etkinliğinin bir protesto olmadığını, “Bu Maorilerin cevabı” olduğunu belirtti.

Kapa-Kingi, protestoya katılan ve söz konusu tasarıya karşı çıkan herkesle gurur duyduğunu ifade ederek, “Umarım bugün bu yürüyüşe katılan herkes, neye söz verdiğinin farkındadır.” şeklinde konuştu.

ANTLAŞMA İLKELERİ YASASI NEDİR?

David Seymour tarafından 7 Kasım’da parlamentoya sunulan “Antlaşma İlkeleri Yasası” tasarısı, ülkedeki Maori topluluğu tarafından büyük tepki görmüştür.

Tasarının birinci maddesi, hükümetin herkesin yararına olduğunu, hukukun üstünlüğünü sağlamayı, özgür ve demokratik bir toplumun sürdürülmesini temin etmeyi amaçlamaktadır ve aynı zamanda parlamentonun yasa oluşturma konusunda tam yetkiye sahip olmasını gerektirmektedir.

Diğer bir madde ise 1840 yılında İngiliz Kraliyet Ailesi ile Maori halkı arasında imzalanan Waitangi Antlaşması’nda yerli halkın haklarının tanındığı, saygı duyulduğu ve korunduğu belirtilmesine rağmen, bu hakların genel haklardan farklı olması durumunda, bunların sadece 1975 Waitangi Antlaşması Yasası çerçevesinde tarihi bir antlaşma talebinin çözümünde kabul edileceği vurgulanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir